Schmitt Pál felfüggesztette NOB-tagságát

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélget az olimpiai faluban
Vágólapra másolva!
Schmitt Pál azért nem szerepel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos londoni meghívott listáján, mert maga függesztette fel a tagságát a testületben, amíg a doktori disszertációja ügyét lezárja - közölte a NOB az [origo] megkeresésére. Évtizedek óta a londoni lehet az első olimpia, amelyet kihagy. A plágiumügye miatt a köztársasági elnöki poszról lemondott Schmitt titkársága később ad tájékoztatást.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök nincs rajta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos résztvevői listáján, így feltehetően nem vesz részt a londoni olimpián, évtizedek óta először. A NOB sajtóirodája erre vonatkozó kérdésünkre úgy reagált, hogy Schmitt maga függesztette fel a NOB-tagságát addig, amíg nem zárul le a Semmelweis Egyetem döntése elleni fellebbezésének ügye. Az egyetem ugyanis idén áprilisban megvonta tőle a doktori címét, miután nyilvánvalóvá vált, hogy doktori dolgozatának nagy részét másolta más szerzőktől. Schmitt ezután mondott le a köztársasági elnöki posztjáról is, amelyet 2010 augusztusa óta viselt.

Vagyis Schmittet feltehetően azért nem tették rá a hivatalos meghívotti listára, mert NOB-tagsága függőben van. Kiss Norbert, a volt államfő titkára szerdán annyit mondott Schmitt olimpiai részvételére vonatkozó kérdéseinkre, hogy arról később adnak tájékoztatást, csütörtökön reggel pedig nem volt elérhető.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
A pekingi olimpián 2008-ban még ott volt, MOB-elnökként

Schmitt 1968 óta mindegyik olimpián ott volt. 1968-ban és 1972-ben még sportolóként olimpiai bajnoki címet szerzett a párbajtőrvívó csapat tagjaként, majd sportvezetőként vett részt a játékokon. Hosszú időn át volt a MOB elnöke. 1983 óta tagja a NOB-nak, ahol korábban a protokollfőnöki posztot is betöltötte, most pedig a sport- és környezetvédelmi bizottságot vezeti. Schmitt 2010 augusztusától idén áprilisig volt köztársasági elnök, posztjáról az után mondott le, hogy megvonták tőle a doktori címet, mert nyilvánvalóvá vált, hogy doktori dolgozatának nagy részét másolta más szerzőktől.

A NOB-nál májusban napirendre vették a plágiumügyet, de egyelőre elhalasztották a döntést arról, hogy indítanak-e Schmitt ellen etikai vizsgálatot. Amennyiben ilyen vizsgálat indul, és elmarasztalják, akkor súlyosabb esetben NOB-tagságának felfüggesztése, vagy a testületből való kizárása is lehet a szankció.