Londonban nem lesz menekvés a doppingellenőrök elől

Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb doppingellenőrzésére készülnek a londoni nyári olimpia és paralimpia szervezői. A tervek szerint szeptember 9-ig a versenyzők fele átesne ilyen vizsgálaton - köztük az összes érmes-, 150 szakember 6000 mintát vizsgálhat meg.
Vágólapra másolva!

Az olimpiai szervezőbizottság azt szeretné elérni, hogy a legnagyobb és legösszehangoltabb ellenőrzéssorozat révén minél több sportolót ellenőrizni tudjon Londonban.

A doppinglabor ezerfős személyzete teljes kapacitással napi 400 minta elvégzésére lesz képes, a vizsgálatok 240 tiltólistán szereplő szer kimutatására lesznek képesek.

"Olimpiai érmet nyerni a világ egyik legfelemelőbb érzése, ezért fontos tudni, hogy aki dobogón áll, az saját magának, vagy valami doppingszernek köszönheti az eredményt" - nyilatkozta Marlon Devonish brit sprinter, aki 2004-ben tagja volt az olimpiai bajnok 4x100-as váltónak.

Korábban Tiszeker Ágnes, a Magyar Anti-dopping Csoport (MACS) vezetője másfél hete azt mondta a londoni doppinglaborról, hogy azt össze sem lehet hasonlítani a Pekingben látottal.

"A világ egyik legmodernebb intézménye ebben a kategóriában, ez meg is fog látszani az analízisek biztonságán és gyorsaságán. Tehát azok sem érezhetik biztonságban magukat, akik a legújabb EPO-készítmények, vagy eddig ismeretlen növekedési hormonok szedésével igyekeznek becsapni az ellenőröket, vagy tisztességtelen úton sikert elérni."