Egy kézzel evezett, a másikkal az olimpiai lángot tartotta a brit legenda

Vágólapra másolva!
A brit királynőnél járt kedden a 17 nap múlva kezdődő londoni olimpia lángja.
Vágólapra másolva!

A fáklyát a London nyugati határában fekvő királyi rezidencián fogadta a 86 esztendős II. Erzsébet királynő és 91 éves férje, Fülöp edinburgh-i herceg, Lord Sebastian Coe olimpiai bajnok középtávfutó, a szervezőbizottság elnökének társaságában.

A hetvennapos fáklyafutás nyolcezer részvevője közül a 74 éves Gina Macgregornak jutott az a megtiszteltetés, hogy bemutathatta az olimpia lángját az uralkodói házaspárnak. Az idős hölgy ugyanakkor tréfás mentegetőzésre is kényszerült, mivel szakadó esőben tette meg kijelölt távját a windsori kastély kapujáig, ahová teljesen elázva érkezett meg. "Reggel még rendezett volt a hajam" - mondta a fáklyavivő a mentegetőzést nevetve fogadó királynőnek és férjének.

Július 27-én, a kelet-londoni Stratford városrészben emelt olimpiai stadionban II. Erzsébet nyitja majd meg hivatalosan a londoni játékokat. A királynő idén ünnepli gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját. A legutóbbi londoni olimpia idején, 1948-ban a jelenlegi uralkodó még 22 éves hercegnő volt - éppen várandós elsőszülött fiával, az idén 64 esztendős Károly trónörökössel -, és akkor még édesapja, VI. György király ült a brit trónon.

II. Erzsébet uralkodásának eddigi hat évtizedében mindazonáltal több olyan nemzetközösségi országban is rendeztek nyári, illetve téli olimpiákat, amelyek a mai napig a királynőt ismerik el alkotmányos államfőjüknek; ezek közé tartozik Kanada és Ausztrália is.

Az olimpiai láng május 18-án érkezett Athénból a British Airways légitársaság erre az alkalomra különleges, aranyozott festéssel ellátott Airbus 321-es repülőgépén Nagy-Britannia délnyugati csücskébe, a Cornwall megyei Culdrose-ba, a királyi haditengerészet légitámaszpontjára. A repülőgép az olimpia évére utaló BA 2012 járatszámot viselte.

Az érkezés másnapján az olimpiai láng hetvennapos, nyolcezer mérföldes - vagyis csaknem 13 ezer kilométeres - körútra indult Cornwallból, és ennek során érinti Nagy-Britannia összes megyéjét. Az útvonalat úgy tervezték meg, hogy láng a brit lakosság 95 százalékához 10 mérföldnél - 16 kilométernél - közelebb kerüljön körútja során.

Londonba érve a Temzén utazik majd az olimpia lángja a Stratford kerületben felépített központba, és július 27-én este, a nyitóünnepségre érkezik meg az olimpiai stadionba.

A windsori uralkodói rezidenciát is érintő keddi váltó tagjai között volt minden idők legeredményesebb brit olimpikonja, Sir Steve Redgrave evezős, az egyetlen brit sportoló, aki öt egymást követő olimpiáról tért haza aranyéremmel. Sir Steve egy nyolcas hajó legénységének tagjaként, fiatal evezős versenyzők társaságában kelt át Temzén Windsor közelében, úgy, hogy egyik kezében a fáklyát tartotta, a másikkal evezett.